Let op

Dit weblog wordt niet meer bijgewerkt. Voortaan kun je me vinden op Ik zie, ik zie,...

woensdag 27 januari 2010

Gouden tip?

Een hele tijd geleden, toen aan het eind van de zomer de zomerstofjes in de uitverkoop gingen, heb ik een lap prachtige stof gekocht voor een blousje voor dochterlief. Helaas vond ik daar echter geen goed patroon voor. Tot vorige week de nieuwe Ottobre uit kwam. Is deze niet super?!

Dus vol enthousiasme ging ik meteen aan de slag. Tot ik bij de ruches uitkwam... Deze moeten afgewerkt worden met een rolzoom of een dichte zigzag-steek. Nu heb ik geen lockmachine en ook geen rolzoomvoet. Een dichte zigzag moest het dus worden. Maar telkens als ik dat probeer wringen de stof en de draad in elkaar en loopt het vast. Aangezien ik maar een autodidact ben met mijn naaimachien, weet ik niet goed hoe ik dit nu het best kan doen. Daarom roep ik jullie hulp in: wie kan mij vertellen hoe ik die ruches het beste kan afwerken?
Uiteraard zal de gouden tipgever rijkelijk beloond worden. :)

10 opmerkingen:

 1. Als je bij mij in de buurt woont, mag je hier even komen overlocken.
  Een alternatief heb ik niet.
  Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb onlangs voor Ella wel een rokje gemaakt uit een soort jeans en onderaan heb ik gewoon twee keer een lijntje gestikt op 0.5 cm van de kant. Ondertussen is de rest van de onderkant uitgerafeld en dit geeft wel een leuk effect. Ik weet niet of het bij het blousje zou passen, misschien is het stofje hiervoor niet geschikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou je graag helpen, maar heb helaas geen alternatief in gedachten...
  En ook geen rolzoomvoet of overlock :o).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Naadjes en draadjes: ik woon in Nijmegen, dat is niet echt in de buurt om even te komen overlocken... Wel bedankt voor het aanbod! De stof is hele dunnen katoen, ik weet niet of dat heel geschikt is om zo te laten rafelen. Maar ik zal dat idee wel in gedachten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ah, frustrerend als je machine je stof opvreet:-) Heb je al eens geprobeerd een stukje vloeipapier of krantenpapier mee te stikken bovenop? Soms helpt dat om de stof makkelijker te transporteren en je kan het achteraf makkelijk wegscheuren...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nu ik erover nadenk, misschien dat een zijdepapiertje onderaan al voldoende is:-) dan kan je stof niet meer verdwijnen in de machine. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hoihoi,
  lees net je vraag. zelf deed ik ook altijd papier (printpapier) onder de stof en dan naaien. dat gaat echt heel goed.
  heb je een mogelijkheid tot het maken van knoopsgaten? dan moet je die steek nemen, want die is dichter op elkaar dan een zigzagsteek.
  succes ermee.
  groetjes, ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt daar een speciaal plaatje voor. Ah nee, nu ik er aan denk kan dat niet gaan. Dat speciale plaatje is helemaal vlak en heeft enkel een klein gaatje waar de naald door kan, zo kan je stof niet in je machine getrokken worden. Maar uiteraard kan je daar niet mee zigzaggen, want er is maar 1 gaatje. Tja, laat iets weten als je de tip met het papier geprobeerd hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jaaaa, het is gelukt! De truc met het papiertje eronder werkte inderdaad goed. Binnenkort zal ik het resultaat met foto's laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jippie! Super dat het gelukt is:-) Zeer benieuwd naar het resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen