Let op

Dit weblog wordt niet meer bijgewerkt. Voortaan kun je me vinden op Ik zie, ik zie,...

donderdag 10 juni 2010

Vulkaan

Het is al weer een tijdje geleden en hopelijk niet meer zo relevant, maar we vonden dit zo’n leuk proefje dat ik er toch nog even over wil vertellen.

In april moest papa voor zijn werk een paar dagen naar Rome. En laat hij nou net met een van de laatste vliegtuigen zijn vertrokken die nog voor de aswolk uit konden gaan. En dus vervolgens vast zitten in Rome. :(

Het werden voor ons, achterblijvers, een paar spannende dagen. De kinderen hadden goed door dat ik het ook spannend vond, alleen al omdat ik geregeld de tv aanzette om het nieuws te kunnen volgen. Normaal gaat de tv bij ons heel spaarzaam aan. Vooral grote broer wilde heel graag precies weten wat er nu aan de hand was en waarom papa niet terug kon komen. Nou, leg maar eens aan een 4-jarige uit wat een vulkaan is. Ik vond dat niet meevallen. Dus ging ik naar de bieb om er wat boekjes over te halen. Dat hielp. Een boekje was vooral leuk omdat er ook allerlei proefjes instonden. Zo heeft grote broer helemaal zelf een seismograaf geknutseld! En samen hebben we dit proefje gedaan om een vulkaan na te bootsen.

Je hebt nodig: zand, water, een emmer, een grote schaal, een klein flesje, bloem (meel), bakpoeder, azijn, rode kleurstof.

Meng eerst in de emmer het zand met het water totdat het zand genoeg ‘plakt’ om ermee te kunnen bouwen.

Meng de bloem met het bakpoeder. Doe dit in het flesje.
Zet het flesje in het midden van de schaal en bouw eromheen een zandberg. Let op dat de kinderen tijdens het bouwen het flesje niet vol gooien met zand.
Neem nu de azijn en druppel daar wat rode kleurstof in. Met wijnazijn schijnt het nog mooier te worden. Giet dit mengsel in het flesje.

Door de reactie van het zuur van de azijn met het bakpoeder zal er nu een stroom ‘lava’ op gang komen en is er een heuse vulkaan te zien.

Hopelijk gaan jullie vakanties gewoon door en zullen jullie niet hoeven uitleggen wat een vulkaan is. :)

1 opmerking:

  1. Tof! Het is te zeggen, tof dat je het met ene proefje uitgelegd hebt!

    BeantwoordenVerwijderen