Let op

Dit weblog wordt niet meer bijgewerkt. Voortaan kun je me vinden op Ik zie, ik zie,...

woensdag 31 maart 2010

Op weg naar Pasen - V

Met een paar dagen vertraging is hier onze kijktafel van Palmpasen. De palmtakjes zijn door de kinderen uit de broodhaantjes gehaald en op de schaal gelegd. Ook hebben ze op de vruchtbare aarde tuinkers gezaaid. De foto is een dag later gemaakt en toen begonnen de zaadjes al te ontkiemen. Vandaag begint het al echt groen te zien.
De tafel is ook wat opgevrolijkt met een paasservetjes. Dat is omdat het op Palmpasen toch een feestelijke dag is. Op Goede Vrijdag haal ik ze weer even weg. Zo kunnen we een beetje van het contrast laten zien.
Overigens is Broer heel erg bezig met het paasverhaal. Zo heeft hij al bedacht dat hij op vrijdag een klein poppetje Jezus in het lege bloempotje (=het graf) legt, dan de grote steen ervoor legt en met pasen de steen weg zal rollen.
En het lukt hem ook wonderwel om chocolade paaseitjes die hij krijgt niet op te eten, maar te bewaren tot pasen. Uit zichzelf!

woensdag 24 maart 2010

Paasversieringen


Afgelopen zondag mochten de kinderen in de kerk alvast de palmpaasstokken versieren. De bedoeling was dat ze daar zelf wat versierspullen voor mee zouden nemen. Een deel daarvan hebben we samen geknutseld. Ik heb uit foam (van de Hema, toevallig in huis omdat het in een pak zat met het vilt dat ik voor iets anders nodig had) eieren geknipt. Van de restjes heb ik kleine driehoekjes geknipt en die hebben de kinderen er op geplakt. Met een perforator kun je een gaatje in het ei maken om ze op te kunnen hangen.
Deze eieren hangen dus inmiddels in de prachtige palmpaasstokken, maar ik denk dat we er nog een paar gaan maken om in de paastakken thuis te hangen.

Op weg naar Pasen - IV


We hebben een weekje overgeslagen met de foto's, maar hier is weer een nieuwe foto van onze kijktafel voor pasen. Vorige week hebben we vruchtbare grond toegevoegd en deze week een paar narcisjes. Komende zondag zullen er in de vruchtbare grond zaadjes gezaaid worden. Waterkers, die snel opkomt, zodat die met pasen opgekomen is en bij het ontbijt op de boterham kan worden gedaan.
Als je ook zo iets zou willen doen, is nu een goed moment om te beginnen. In plaats van elke week iets toevoegen, kun je dan elke dag iets toevoegen. Eigenlijk is dat voor kleine kinderen beter, omdat de 6 weken van de vastentijd voor hen een veel te lange tijd is om te bevatten. Als je nu begint met toewerken naar pasen, is dat veel duidelijker. En met deze kijktafel kun je zelf bepalen hoe religieus je het wil maken. Je kunt proberen de symboliek van dood naar leven te koppelen aan Jezus. Of je kunt het houden bij aansluiten bij de ontluikende natuur buiten. Of iets daartussenin.

woensdag 17 maart 2010

Nieuwe tas

Hij stond al een hele tijd op mijn verlanglijst: de Pea pod linnen tas van Ottobre. En het is gelukt. De stof is een gordijnstof die ik voor 3 euro op het Stoffenspektakel heb gevonden. En aangezien gordijnstof heel breed is, kunnen daar nog wel een paar tassen van gemaakt worden.
Ik vond het een pittig projectje. Of misschien moet ik zeggen: ik heb er weer veel van geleerd. Het was bijvoorbeeld een goede oefening in het werken met biaisband. Maar zoals altijd, was de beschrijving van Ottobre zeer duidelijk en was het daardoor toch wel goed te doen. Ik ben eigenlijk vooral trots op de binnenkant: (redelijk) netjes afgewerkt én insteekzakjes én een ritszakjes. En ze is lekker groot. Er past gemakkelijk een a4 map in of flink wat boodschappen. Jeuj, ik kan weer gaan shoppen! :) Excuses voor de stomme plaatsing van de foto's. Sinds een update doet Blogger hier heel vreemd. Ik ga proberen het later nog goed te krijgen.

Update: inmiddels is de tas gebruikt en moet ik zeggen dat ik er erg blij mee ben. De zakjes aan de buitenkant zag ik vooral als een esthetische toevoeging, maar ze blijken ook bijzonder praktisch. Heel handig om even snel een speentje, knuffel, zakdoek, etc in te stoppen. Door het elastiek aan de bovenkant kun je er gemakkelijk bij, maar blijft de inhoud er toch goed in zitten.
Oh ja, en de stevigheid van de stiksels is ook goedgekeurd: in een wachtkamer is de tas door twee kindjes als slee gebruikt...

maandag 8 maart 2010

Zelluf doen: knopen


We hebben een nieuwe huisgenoot: Abraham Uil. Met deze tutorial is Uil heel gemakkelijk te maken. Het venijn van deze uil zit hem echter in de staart.


Op zich vind ik het prachtig dat kinderen alles zelf willen doen. Maar het is niet altijd handig als je dringend weg moet en dochterlief per se zelf de knopen van haar jas wil dicht doen. Maar dat nog niet kan. En toch niet geholpen wil worden. Zucht.

Daarom deze uil. Met kleurrijke staartveren. Die met knopen los- en vastgemaakt kunnen worden. Waar ze lekker mee kan spelen en ondertussen dus kan oefenen met knopen. :)

Op weg naar Pasen - III

Het water heeft zijn werk gedaan, de eerste plantjes zijn gaan groeien. Aan de woestijn zijn gisteren een paar kleine vetplantjes toegevoegd. Langzaamaan wordt het een tuin.

Het water heeft jammer genoeg ook op een andere manier zijn werk gedaan: het waterbakje is gaan roesten! :( Op de foto is het water net ververst en ziet het er nog redelijk helder uit, maar daarvoor had het een niet erg aantrekkelijke bruine kleur. Volgende keer dus een ander bakje gebruiken.

woensdag 3 maart 2010

Kinderkunstwerk




Ik weet jammer genoeg niet meer op welk blog ik dit idee gezien heb. Maar kijk, is dit niet een geweldige manier om de kunstwerken van je kinderen te gebruiken? Ik ga het in elk geval onthouden voor moederdag, eh... vaderdag.


Het is wel handig om het knippen samen met je kind te doen. Wegens een boze bui had ik dat niet gedaan en toen werd de boze bui nog erger toen J. merkte dat ik zijn tekening kapot had geknipt...

dinsdag 2 maart 2010

Gouden tip - vervolg

Een poosje geleden vroeg ik om hulp bij het maken van een blousje. De roezeltjes moesten mooi afgewerkt worden en dat wilde niet lukken. Katrien (en anoniem) kwamen met de gouden tip: een stukje papier onder de stof leggen zodat de stof niet in de machien getrokken wordt. Het werkte perfect! Het resultaat is hiernaast te zien. Zoals jullie zien is dochterlief Katrien ook heel dankbaar :) Alleen zijn de roezeltjes op deze foto nauwelijks te zien. Ze zitten langs de bovenste helft van de knoopbiezen.




De gouden tipgeefster zou ook beloond worden. Katrien was zeer bescheiden en vroeg om een Eloleo-zakje. Dat werd deze.


Overigens bleek het gebruik van tamelijk neutrale stofjes een onverwacht voordeel te hebben. Manlief wilde onlangs op de terugweg van een afspraak nog even langs de bakker en vroeg of hij mijn tasje mocht meenemen! Ik zie hem toch niet zo gauw bij de bakker een gebloemde tas uit zijn jaszak toveren...


Voor Katrien maakte ik ook nog een eenvoudig portemonneeke , met dank aan de geweldige tutorial van Prutsen. Vorige week heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik binnengestapt bij de stoffeerderij waar ik dagelijks langs kom. Ik moest beloven dat ik het niet voor commerciele doelen zou gebruiken en mocht toen doorlopen naar de werkplaats, waar ik mocht uitzoeken uit een enorme berg lappen en stalenboeken. Dit portemonneeke was een eerste poging om met deze toch behoorlijk dikke en stevige stof te werken.

Op weg naar Pasen - II


We hebben het deze week genoeg ontvangen: water. Eerste levensbehoefte voor mensen, dieren en planten. De waterbron in onze kijktafel-woestijn is ook volgelopen. Hopelijk zijn er binnenkort de eerste tekenen van leven te zien.