Let op

Dit weblog wordt niet meer bijgewerkt. Voortaan kun je me vinden op Ik zie, ik zie,...

woensdag 28 oktober 2009

Lekker warme handen


J is gegroeid en had nieuwe wanten nodig. Dit zijn ze geworden
Ze zijn gebreid met naalden van 2,5mm van sokkenwol van de Lidl. Dat lijkt niet de meest voordehand liggende winkel om wol te kopen, maar het is best mooie kwaliteit. Je moet er wel snel bij zijn als ze wolaanbiedingen hebben, want het is zo weg. Toen ik kwam hadden ze alleen deze nog en een paar effen kleuren. Daar ga ik een vestje voor E van maken.
Wanten zijn een dankbaar breiproject, ook voor niet-ervaren breiers, omdat ze gemakkelijk zijn en snel klaar. Het idee voor deze wanten kwam van deze site. Daar staat ook een mooie tutorial voor het maken van een driehoekige duiminzet. Voor de rest klopte het patroon echter niet, tenzij we ze zouden willen gebruiken voor de poppen. Ze zijn dan ook vooral tot stand gekomen door proberen en veel passen door een gelukkig zeer gewillige J. En dan toch nog een want weer uithalen omdat hij te klein bleek.

Patroon

(tekening is afkomstig van bovengenoemde website)
Deze wanten zijn gemaakt voor een jongen van 3,5 jaar, die normaal kledingmaat 104 draagt.
De wanten worden aan een stuk gebreid, voor- en achterkant zitten aan de duimkant aan elkaar vast.
Zet voor de boorden 2 x 26 + 1 steken op. Brei in boordsteek (1 r, 1 av) 16 naalden. Ga dan verder in tricotsteek (even naald recht, oneven naald averrecht) Brei eerst twee naalden gewoon. Dan begint de duiminzet. Brei 26 steken, maak een dubbele meerdering op de middelste steek en brei dan de overige 26 steken weer gewoon. De teruggaande (oneven) naald is altijd gewoon averrecht.
Volgende even naald: 26 r, 1 meerderen, 1 r, 1 meerderen, 26 r.
  "      "        "      "       "       "        "        , 3 r, "         "           "  "
  "      "        "      "       "       "        "          5 "      "         "       "  "
         "                "               "        "          7 "                 "        "
         "                "               "        "          9 "                 "        "
         "                "               "        "        11 "                 "        "
Dan is het driehoekje klaar en gaan we verder met de duim. Laat de eerste en laatste 26 steken rusten. Brei de duim (het stukje boven het driehoekje) verder in tricotsteek, ongeveer 14 naalden (passen!). Maak de ronding aan de top door elke 2e steek samen te breien: 1 r, 2 samenbreien, 1 r, 2 samenbreien, etc. Teruggaande naald gewoon averrecht. Kant de overgebleven steken af.
Ga nu verder met de hand. Neem de rustende steken weer op, brei verder in tricotsteek en brei in de eerste naald de 2 middelste steken samen voor de stevigheid. Brei ongeveer 24 naalden, ook nu is het weer belangrijk om even te passen. Maak dan de ronding voor de vingertoppen. Maar die voor voor- en achterkant apart. Ook nu weer de oneven naalden gewoon averrecht breien.
Naald 25: elke 4e steek samenbreien
   "      27:   "    3e    "         "
   "      29:   "    3e    "         "
   "      31:   "    2e    "         "
Dan nog een keer terug en dan de overblijvende steken afkanten. Doe hetzelfde voor de linkerhelft, waarvan je de steken even hebt laten rusten. Naai de naden van de duim, vingertoppen en buitenkant dicht en klaar. Maak op dezelfde manier de tweede want. Er is geen verschil tussen linker- en rechterhand.


maandag 19 oktober 2009

Tomaten en pepertjes

De bedoeling was om nu een mooie foto te showen van mijn nieuwste naaiprojectje. Maar helaas, wegens tijdgebrek ligt de stof nog onaangeroerd in de kast...
Een foto van de tarte tartin die ik zaterdag gebakken heb, zit er ook niet in. Omdat ik bruine suiker had gebruikt ipv witte, zag de taart er niet uit. Gelukkig smaakte hij wel goed.

Dan maar wat plaatjes van de tuin. Dit keer twee plantjes die het wel goed gedaan hebben. Net als vorig jaar hadden we ook nu weer een overvloed aan kerstomaatjes. Naar het gevoel van de kinderen duurde het heeeeel lang voordat de eerste tomaatjes rood waren, maar we hebben van begin juli tot nu volop kunnen plukken. Er zijn heel wat tomatensoepjes in mini-pannetjes gekookt deze zomer! Extra voordeel: al snoepend ging er zo ook flink wat groente in die kleine buikjes.

Het andere plantje dat het goed deed, was bij de kinderen wat minder geliefd: spaanse peper. Ik had een paar plantjes zelf gezaaid en een plantje gekocht bij het tuincentrum. Vooral dat laatste heeft het zeer goed gedaan. Zo goed dat we het niet bij hielden met eten. De laatste pepers heb ik vorige week geplukt en er dit weekend sambal van gemaakt.

Recept:
Maak de pepers schoon (met handschoenen aan!), verwijder zaadjes en zaadlijsten. Je kunt de zaadjes ook laten zitten als je een extra pittige sambal wil. Voeg een kwart van het gewicht van de pepers zout toe. Dus als je 100 gram pepers hebt, 25 gram zout toevoegen. Meng en maal in een keukenmachine, of nog beter, met een vijzel. Doe het in een schoon potje en klaar.

De zelfgezaaide plantjes hebben uiteindelijk ook wel een paar pepertjes opgeleverd, maar kwamen wat laat op gang. Tip voor volgend jaar: al in januari of februari in potjes binnen zaaien.

vrijdag 9 oktober 2009

Winterjas


Het is gelukt! De winterjas is af! En is hij niet mooi geworden?
Het patroon komt uit de Ottobre van winter 2008. Ik heb alleen de plaats van de knopen aangepast. Eigenlijk moesten het twee rijen van 3 zijn, tamelijk hoog op de jas. Maar deze knopen zijn zo groot dat dat niet uit zag. Daarom zijn het er vier geworden en gewoon in één rij. Ik was een beetje bang dat ze té groot zouden zijn, maar dat vind ik toch wel mee vallen. En het blijkt dat ze heel praktisch zijn: het open en dicht maken bij de kleine meid ging super makkelijk.
We zijn er net al een stukje mee gaan wandelen. Hij staat echt heel leuk. Vooral als ze tussen de herfstblaadjes loopt. :)

dinsdag 6 oktober 2009

Rijstkoekjes

Deze week was het weer zo ver: hadden we speciaal ons best gedaan om iets te koken dat de kinderen ook lekker vinden, willen ze geen hap. Met als gevolg dat er weer een halve pan gekookte rijst over blijft. Zonde om weg te gooien, maar wat doe je met droge, gekookte rijst? De volgende dag bij de lunch deze koekjes bakken!

Simpel om te maken en gegarandeerd een succes. De hoeveelheden pas ik meestal aan de hoeveelheid rijst die ik heb aan: als ik veel rijst heb, wat minder meel bijvoegen en andersom. De stroop hoeft niet in de magnetron, gewoon smeren kan net zo goed.

maandag 5 oktober 2009

Appeltaart

Het is niet mijn favoriet om te maken, maar wel de lievelingstaart van Manlief. En omdat we een zak appels hadden gekregen die erom schreeuwden te worden verwerkt tot taart, hebben we dit weekend toch maar weer een ouderwetse appeltaart gebakken. De kinderen hebben goed geholpen: de vorm ingevet, de appels geproefd, de rozijntjes erbij gedaan en een beetje geproefd, de vulling geroerd, nog een beetje geproefd, de deeg in de vorm gedaan, nog een beetje appel geproefd. Hun conclusie was dat de appels lekker waren en mijn conclusie was dat ik nog maar een appeltje bij moest schillen...

Zelfs een klassieker als appeltaart kan op veel verschillende manieren gemaakt worden. Hier volgt mijn recept:

Ingrediënten:
375 gr bloem
250 gr koude roomboter
125 gr lichte basterdsuiker
2 theelepels bakpoeder
citroensap of -rasp
snufje zout
2 eieren
amandelspijs
5 (of 6 ;) ) appels, liefst goudrenetten
handvol rozijnen
50 gr kristalsuiker
1 eetl kaneel
1 eetl koekkruiden
2 eetl custardpoeder

Meng de bloem, basterdsuiker, zout, bakpoeder, wat citroenrasp of -sap met de tot kruimels gesneden boter. Voeg 1 ei toe en kneed tot een deegbal. Laat even rusten in de koelkast.
Schil de appels en snijd ze in stukjes. Bedruppel ze eventueel met wat citroensap tegen het verkleuren. Voeg de rozijnen toe. Roer er de kristalsuiker en de kruiden doorheen.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed een ingevette springvorm met driekwart van het deeg. Klop het andere ei los en meng de helft daarvan door de amandelspijs. Smeer deze spijs over de bodem van de taart.
Roer de custardpoeder door de vulling en verdeel de vulling over het deeg. Rol de rest van de deeg uit tot een cirkelvormige lap en leg die over het appelmengsel. Snij een rondje of figuurtje in het midden uit, zodat er stoom kan ontsnappen. Bestrijk de bovenkant met de rest van het losgeklopte ei.
Bak de taart in de voorverwarmde oven, ongeveer een uur. Zet de temperatuur wat lager als hij te bruin wordt.

zaterdag 3 oktober 2009

Kikkertrui



Toen er weer jurkje na rokje van de naaimachine rolde, vroeg Zoonlief om nu toch ook eens een keer iets voor hem te maken. Dat valt nog niet mee. Vind maar een leuk patroon voor jongens. Dat is intussen wel gelukt, maar nu zoek ik al een jaar (!) naar leuke stof om iets voor een jongen te maken. Maar Zoonlief hield vol: na de mooie kikkerbroek die ik voor hem had gemaakt, wilde hij nu ook een kikkertrui.
Dus toen kwam dit idee: ik koop gewoon een kant-en-klare effen trui en appliceer daar een kikker op. En dat heb ik dus gisteren gedaan. Nu was dit de eerste keer dat ik iets appliceer, dus ik ben eigenlijk best wel een beetje trots op het resultaat. De afbeelding is afkomstig van een site met kleurplaten.

Gelukkig vonden de kids het ook wel geslaagd. Dochterlief vond hem zelfs zo mooi dat zij hem wil hebben: "kwaakwaa mijmij!".